Hrame švajčiara. Ako zostavujeme turnaje?

14.10.2022 | Lukáš Cích | TIPY & TRIKY

S kým budem hrať? Losujete pavúka z klobúku? – Hráči súperia podľa švajčiarskeho systému. Prečítajte si viac.

Pravidlá:

  • Dvaja hráči môžu spolu hrať len raz

  • Dvojice sú zostavené z hráčov s rovnakým alebo najbližším počtom bodov

  • V každom zápase je po zostavení všetkých zápasov vybrané, ktorý z tímov bude začínať prvý (viac nižšie)

Kód:

  1. Určenie absolútneho poradia– zostupne hodnotiace kritériá: zápasové body, skóre, stredný Buchholtz, štartovné číslo (čím menšie, tým lepšie)
  2. Určenie nadbytočného hráča(pri nepárnom počte – vždy ten aktuálne najhoršie umiestnený, ktorý ešte nebol nútený kolo nehrať) – dostáva kontumačné víťazstvo
  3. Potom sú tímy umiestnené do bodových zoskupení(podľa počtu zápasových bodov), keď má tím 3 body, bude umiestnený do zoskupenia 3, keď dva a pol, tak dva a pol a pod.
  4. Určenie zápasov v bodových skupinách(od tej najvyššej po stredné zoskupenie bez stredného)
    1. V bodovej skupine sa kontroluje, či každý tím má zodpovedajúceho súpera (tím, s ktorým ešte predtým nehral). Pokiaľ sa o tíme zistí, že podmienku nespĺňa, je presunutý do nižšieho bodového zoskupenia a zo skupiny, do ktorej bol presunutý, sa vyberie čo najlepší tím, ktorý má v aktuálnom bodovom zoskupení zodpovedajúceho súpera
    2. Pri nepárnom počte hráčov v zoskupení je vybraný prechodný hráč najhoršie hodnotený a je presunutý do nižšieho bodového zoskupenia
    3. Pokiaľ sú v bodovom zoskupení hráči z vyšších aj nižších bodových zoskupení, potom zostavujeme najprv dvojice hráčom presunutým dole (priraďujeme im čo najlepšieho súpera v zoskupení), potom hráčom presunutým hore (priraďujeme im čo najhoršieho súpera v zoskupení) a nakoniec zostávajúcim hráčom podľa pravidla 11.2 Pravidel pro turnaje hrané švýcarským systémem « Šachový svaz České republiky.
    4. Po zostavení skupiny sa presúva k nižšiemu zoskupeniu
  5. Určenie zápasov v bodových skupinách(od tej najnižšej po stredné zoskupenie bez stredného)
    1. V bodovej skupine sa kontroluje, či každý tím má zodpovedajúceho súpera (tím, s ktorým ešte predtým nehral). Pokiaľ sa o tíme zistí, že podmienku nespĺňa, je presunutý do vyššieho bodového zoskupenia a zo skupiny, do ktorej bol presunutý, sa vyberie čo najhorší tím, ktorý má v aktuálnom bodovom zoskupení zodpovedajúceho súpera
    2. Pri nepárnom počte hráčov v zoskupení je vybraný prechodný hráč najlepšie hodnotený a je presunutý do vyššieho bodového zoskupenia
    3. Pokiaľ sú v bodovom zoskupení hráči z vyšších aj nižších bodových zoskupení, potom zostavujeme najprv dvojice hráčom presunutým hore (priraďujeme im čo najhoršieho súpera v zoskupení), potom hráčom presunutým dole (priraďujeme im čo najlepšieho súpera v zoskupení) a nakoniec zostávajúcim hráčom podľa pravidla 11.2 Pravidel pro turnaje hrané švýcarským systémem « Šachový svaz České republiky.
    4. Po zostavení skupiny sa presúva k vyššiemu zoskupeniu
  6. Zostavenie strednej bodovej skupiny
    1. Pokiaľ sú v bodovom zoskupení hráči z vyšších aj nižších bodových zoskupení, potom zostavujeme najprv dvojice hráčom presunutým hore (priraďujeme im čo najhoršieho súpera v zoskupení), potom hráčom presunutým dole (priraďujeme im čo najlepšieho súpera v zoskupení) a nakoniec zostávajúcim hráčom podľa pravidla 11.2 Pravidel pro turnaje hrané švýcarským systémem « Šachový svaz České republiky.
    2. Zablokované stredné zoskupenie: Pokiaľ v strednom bodovom zoskupení nemôžu byť zostavené dvojice, je nutné postupovať podľa týchto zásad: Keď je počet presúvaných hráčov z vyššieho bodového zoskupenia väčší než počet presúvaných hráčov z nižšieho bodového zoskupenia, ďalšie zostavovanie dvojíc nižšieho bodového zoskupenia sa zruší a s hráčmi tohto bodového zoskupenia sa zaobchádza ako s dodatočnými presúvanými hráčmi z nižšieho bodového zoskupenia. Potom sa znovu začnú zostavovať dvojice stredného bodového zoskupenia; Pokiaľ nie je, zruší sa zostavovanie dvojíc vyššieho bodového zoskupenia a s hráčmi tohto bodového zoskupenia sa zaobchádza ako s dodatočnými presúvanými hráčmi z vyššieho bodového zoskupenia.
  7. Farby: Po zostavení zápasov sa určujú farby. Farby sa v jednotlivých zápasoch určujú nasledovne: V prvom kole začína ten hráč, ktorý (podmienky zostupne podľa dôležitosti):
    1. Hráč, ktorý menejkrát začínal
    2. Hráč, ktorý viackrát nezačínal
    3. Hráč, ktorý začínal minulý zápas
    4. Hráč, ktorý začínal predminulý zápas
    5. Hráč, ktorý začínal prvý zápas
    6. Pokiaľ hráči vo vyššom alebo strednom bodovom zoskupení mali vo všetkých predchádzajúcich kolách rovnakú históriu, potom hráč s vyšším štartovým číslom farby strieda alebo v párnom kole farby vyrovnáva. Pokiaľ hráči v nižšom bodovom zoskupení, ako je stredné, mali rovnakú históriu, potom hráč s nižším štartovým číslom farby strieda alebo v párnom kole vyrovnáva.
Konkrétneho súpera a priebežné výsledky nájdete tu.