Zahajujeme hru – metódou SWAP!

12.10.2022 | Lukáš Cích | TIPY & TRIKY

V piškvorkách ide hlavne o logiku, dobrú stratégiu a prípravu. Tomu odpovedá aj ich zahájenie. Začínajúci hráč nemá jednoznačnú výhodu a nejde tak hneď odhaliť jeho taktiku. Poďme si vysvetliť dva spôsoby zahájenie piškvoriek, ktorých sa držia aj majstri sveta. My pIšQworky začíname metódou SWAP2.

SWAP

Začínajúci hráč rozmiestni kdekoľvek po doske prvé 3 symboly v pomere 2:1, takže napríklad dva krížiky a jeden krúžok. Jeho súper si následne vyberie, s ktorým symbolom chce hrať. Takže buď pokračuje v ťahu, alebo nechá odohrať začínajúceho hráča – vždy hrá hráč s menším počtom symbolov. Úvodné rozostavenie je veľmi dôležité a preto je dobré si ho poriadne rozmyslieť a treba sa pripraviť na rôzne scenáre toho, ako môže pokračovať.

SWAP2

Zahájenie hry SWAP2 je rozšírením varianty SWAP. Začínajúci hráč rozostaví kdekoľvek po doske prvé 3 symboly, rovnako ako pri základnej metóde. Jeho súper si následne vyberie, s akým symbolom chce hrať, alebo umiestni ďalšie dva symboly (jeden krížik a jeden krúžok). Voľbu symbolu potom nechá na začínajúcom hráčovi. Ten teda volí krížiky alebo krúžky, keď je na doske postavených päť symbolov. Opäť pokračuje ten hráč, ktorý má menšie množstvo symbolov. Jednoduché, že?