Odváž sa použiť vlastný rozum

22.09.2022 | Michaela Markotánová | PARTNERI

... je sloganom súťaže Logická olympiáda, ktorá práve štartuje už 15. ročník. Registrácia detí od 3 do 20 rokov do základného kola prebieha na www.logickaolympiada.cz do konca septembra. Odváž sa použiť vlastný rozum a prihlás sa tiež!

Logická olympiáda je zameraná, ako už názov napovedá, na logické úlohy. Súťažné zadanie testuje hlavne vrodené rozumové schopnosti a predpokládá len minimálne školské znalosti. Súťaž je otvorená všetkým deťom od 3 do 20 rokov a súťažné zadánie je samozrejme prispôsobené veku a schopnostiam detí – pre najmenšie sú pripravené neverbálne úlohy, teda farebné obrázky, ktoré malé deti hneď zaujmú. Aj pre starších, žiakov ZŠ a študentov SŠ, sú nachystané obrázky, ale už zložitejšie a k nim aj sada číselných a slovných úloh. Hlavným cieľom súťaže je pomôcť školám vo vyhľadávání intelektovo nadaných detí a deťom predstaviť, ako zábavné logické úlohy môžu byť.

Aby ste sa mohli súťaže zúčastniť, je nutné sa behom septembra registrovať na www.logickaolympiada.cz. Registrovať sa môžu aj učitelia, ktorí tak získajú prehľad o prihlásených študentoch aj o ich výsledkoch v súťaži.


Do minuloročného ročníku sa zapojilo 75 237 súťažícich zo 3 286 škôl. Po registrácií do súťaže čaká deti v októbri základné kolo, ktoré prebiehá on-line a trvá podľa veku detí od 15 do 35 minút. Najlepší súťažiací v každej vekovej kategórií postupujú do ďalších kôl – krajského na začiatku novembra a tých najlepších čaká finále na konci novembra v Prahe.


Logickú olympiádu organizuje Mensa Českej republiky a pre všetky súťažiace deti aj zapojených učiteľov zadarmo. Za to môžeme poďakovať dlhoročným generálnym partnerom súťaže OPEN GATE – gymnázium a základní škola a Nadácií THE KELLNER FAMILY FOUNDATION, MŠMT, Albi a Asociaci za lepší ICT řešení. Krajské kolá finančne podporuje rada krajov a miest. Mediálnymi partnermi sú novinky.cz a Právo.